Djupt oetiskt

hEXPRocESSEN brinn
Larhammar_Dan

Larhammars första artikel mot Erik Enby i GT-Expressen publicerades 07 december 2005 samma dag som Artikeln ”Läkare lurade svårt Cancersjuk” publicerades. Javisst det är en strategiskt samordnad insats.

Professorn: Det är djupt oetiskt

– Jag tycker detta är djupt oetiskt, cyniskt och makabert.
Det säger Dan Larhammar, professor i neurovetenskap och talesman för föreningen Vetenskap och folkbildning.

Låt oss med en gång slå fast att Larhammar är en djupt oetisk, cynisk och makaber person som här inleder häxprocessen mot Enby. Låt mig citera en kommentar på FB från Bo S. Olsson.

”Larhammar har alltid varit en dogmatisk fjant, vars ambitioner om karriär och status styrt det mesta av hans tid, arbeten och yttringar. Demagogiska dalmasar som bluffar med stora stövlar ska’ man egentligen inte ta på allvar. Larhammar har dock – tack vare sin akademiska position – haft möjlighet att offentligt försura tillvaron för ett antal människor.

Motivet som går igen är att han söker skåra billiga poäng i dom betitlade ignoranternas arroganta cirklar. Därmed har han blivit ett eklatant exempel på hur högre utbildning kan missbrukas, av egocentriker som saknar bildning.”/BSO

Artikeln i GT/EXPRESSEN fortsätter:

Professor Larhammar, verksam vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, har skrivit flera kritiska artiklar om alternativmedicin. Han anser att Erik Enbys idéer är rent stolliga. – ”Resonemangen han beskriver på hemsidan har inte stöd av vetenskapliga studier. Hans råd till Siv Nymans anhöriga är att anmäla Erik Enby till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.””Svårt sjuka patienter är så utsatta och beredda att satsa på vad som helst”, säger Dan Larhammar. Men det finns ju patienter som hävdar att de blivit hjälpta av behandlingen? – ”Det bevisar egentligen inget, de kunde ha blivit bättre ändå. Sjukdomstillstånd går ju upp och ner.” TEXT av Patrik Micu

Texten ovan är besynnerlig på flera sätt. Dels används begreppet alternativmedicin. Om man är insatt i Enbys bakgrund så baserar han sina slutsatser på skolmedicinsk forskning. Han använder naturmediciner som är godkända preparat och ofta handlar det om patienter som sjukvården gett upp och då gäller ”sista halmstrået principen”. Att en akademisk bildad person (Larhammar) kallar en annan akademisk persons forskningsriktning (Enbys) som stollig vittnar om en grundläggande brist på respekt. Det tydliggör också en grundläggande brist i Larhammars karaktär. Sedan avfärdar Larhammar patienters tillfrisknande utifrån ett lekmannatyckande  då han själv inte är läkare. Så det blir en inkompetent person (Larhammar) som anser sig ha lekmannakunskaper för att kunna bedöma en kompetent läkare (Enby) som står på en omfattande empiri av lyckosamma insatser.

Även om Olssons beskrivning av Larhammar som dogmatisk fjant är relevant så är Larhammar trots det genom sitt agerande en av Sveriges farligaste män. I artikeln uppmanar Larhammar till de anmälningar som kom att leda till omfattande mediadrev och där myndigheter manipuleras med förödande konsekvenser för Enby.

Lars Näslund var GT Expressens chefredaktör 2002–2012 och således operativt ansvarig. Ansvarig utgivare och chefredaktör 2002-2008 i Expressen Stockholm var Otto Sjöberg.

/Skevredaktör
TOMAS PATSON

Granskningen av dessa drev och intervjuer med hittepåreportrarna kommer att ingå i TV-dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s