Justitiemordet 2007

hEXPRocESSEN brinn
björn lidéen

Björn Lidén – Ignorant, okunnig GT Expressen skribent

GT fortsätter skriva Bluffläkaren om Erik Enby som är utbildad läkare, specialist i Geriatrik och som praktiserat medicin i rollen som chef på sjukhusavdelning. Han har aldrig bluffat om sin, enligt andra läkare, kontroversiella syn på blodet som ickesterilt. En uppfattning som nu sprider sig inom naturvetenskapen och som nu ger Erik Enby rätt.

Men Björn Lidén det är lätt att vara ignorant och lat reporter och sprida sin okunskap i en tidning som öppnar dörrarna på vid gavel för denna bluffjournalistik. Låt oss granska din artikel:

Uppdaterad 09 feb 2007 10:44 GÖTEBORG.

Nu är det definitivt – alternativläkaren Erik Enby mister sin legitimation.
Men den omstridde, nu före detta, läkaren vägrar att ge upp.
– Jag ska överklaga beslutet, säger Erik Enby till GT.
Den snart 70-årige Erik Enby, med privatpraktik i Göteborg, erhöll sin läkarlegitimation 1973. Under åren har han fått flera varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och påpekande från socialstyrelsen.

Dessa påpekanden har aktualiserats av vilseförande artiklar i GT Expressen och av TV-programmet TV3 Insider i en vendettaaktion som drivits av Jan Theorin som inte drar sig för de mest groteska beskyllningar som GT Expressen förmedlat utan sedvanlig granskning.

Trots det har Erik Enby ”fortsatt att behandla patienter med metoder som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet”, som det står i nämndens beslut. Skriver GT vidare.

Först och främst så är ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” en floskel som är synnerligen kritiserad bland läkare och forskare eftersom den saknar bärighet. Enbys teori bygger på 40 års empiri och väl grundad vetenskap. Björn Lidén påstår dessutom helt felaktigt att Enby, utan medicinsk grund, har skrivit ut viagra och narkotikaklassade läkemedel till patienter. Som läkare har han förmedlat sådana recept i samråd med och på uppdrag av psykiatriker.

Erik Enby hävdar att han funnit mikrobiologisk växtlighet i kroppsvätskorna hos kroniskt sjuka människor. Men enligt nämnden vilseförde läkaren sina patienter med en ”diagnostik och behandling som inte är vedertagen”.

Vilseförde???

Enby har varit mycket tydlig med hur han gör sin diagnos och varför han sätter in  den behandling han sätter in. Han avfärdar aldrig sjukvården utan ser sina insatser som komplement.
Dottern dog – pga långt framskriden cancer och för att hon vägrade följa sjukvårdens ordination.

En av ”flera” som anmält Erik Enby är Jan Theorin vars dotter Charlotte besökte doktor Enby för sin bröstcancer.

Nu måste vi backa till Björn Lidéns uppfattningsförmåga och matematiska snille. Hur räknar han? ”En – flera”. Och det bör påpekas att det är inte patienter som klagat utan ett par desperata släktingar som kanske hoppats på skadestånd.
Nu får vi också hålla i hatten eftersom GT reportern Björn Lidén här för fram påståenden som blir helt fartblinda.

Hon behandlades med vitaminer och mineraler och friskförklarades av Erik Enby i oktober 2003. Två månader senare var hon död.

Vad som hände var att hon ljög för sin läkare som hade bokat operation upprepade tillfällen i maj och juni men hon flydde dessa och vid ett tillfälle sa att hon var sjuk i halsfluss. Istället gjorde hon en resa till olika terapeuter i Norge och i Bohuslän för att sedan helt kort på ett tips besöka läkare Erik Enby och höra om hans behandlingar.
Hon ville pröva och köpte det som han rekommenderade för att hämma infektionen i blodet. Enby behandlade således aldrig cancern. Tre månader senare utan att Enby fick besked om hur hon skött ordinationen ringde hon och bad om ett sjukintyg som Enby var vänlig nog att skriva ut. Senare på hösten opererades hon då cancern i stort sett nått ett obotligt stadium och ytterligare ett halvår senare dog hon. Under denna period gjorde hon också minst ett allvarligt självmordsförsök. Hur en reporter kan få detta till att Enby friskförklarat henne och att hon två månader senare var död vittnar om svåra brister utifrån enkel matematik, journalistisk kompetens, personlig moral och pressetik.

I juni förra året yrkade socialstyrelsen i Göteborg på att Erik Enbys läkarlegitimation skulle dras in. Sedan september, under prövningen av ärendet, har legitimationen varit indragen.

”Jag överklagar”

Och nu har alltså ansvarsnämnden slutgiltigt beslutat att Erik Enbys karriär som läkare är slut. – Jag har inga kommentarer mer än att jag överklagar, säger Erik Enby när GT når honom på telefon. Du överklagar? – Ja, det är självklart, det måste man göra. Kan du inte kommentera beslutet? – Jag har inte sett det. Ansvarsnämnden har ju dragit in din läkarlegitimation? – Det har de gjort innan, men jag är förvånad att det hände som hände. Men det kan jag inte göra nånting åt nu, jag får överklaga det. Jag vill inte säga nåt mer. När kommer du att överklaga? – Genast! Du trodde att de inte skulle dra in din legitimation? – Jag trodde det ja. Du tycker inte att du gjort något fel? – Nej, inga såna fel i alla fall – men du det räcker nu.

Om man ska hävda fel i detta sammanhang så har patienten som valt att föra sina läkare bakom ljuset gjort ett allvarligt fel. Hennes pappa som skyller allt på Enby har grävt ned sig i sin skuld och riktat den mot Enby. Han har fått med sig Dan Larhammar och VoF (Vetenskap & Folkbildning) som i sin tur fått med sig GT Expressen.

Detta är djupt oetiskt, cyniskt och makabert för att använda Dan Larhammars egna ord. Ord som studsar tillbaka på Larhammar varje gång han ser sig i spegeln.

Detta makabra Larhammarspel har i sin tur manipulerat fram ett skandalöst TV3 program Insider och slutligen lockat med sig Socialstyrelsen som under en pöbelliknande hysteri straffat Enby. Det är ett Justitiemord begånget med stöd av GT-Expressens alla felaktiga påståenden.

Artikeln ovan omarbetad/kommenterad av Tomas Patson Hexprocessen.

Original av
Av Björn Lidén
bjorn.liden@gt.se
Facebook https://www.facebook.com/bjorn.liden.75

Originalartikel nedan:
Bluffläkaren tar strid

/Skevredaktör Tomas Patson

Granskningen av dessa drev och intervjuer (om hittepåreportrarna ställer upp) kommer att ingå i TV-dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp

Lämna en kommentar